Şimdi bu kelimelerin önce sözlük anlamlarına bakalım ki kullandığımız kelimeleri doğru yerde kullanmış olalım ve düzgün telaffuz ederek insanları o şekilde suçlayalım.
Mafya; Yasadışı işlerle uğraşan, zor kullanarak birtakım gizli çıkarlar sağlayan, çoğunlukla gizli ve hiyerarşik bir teşkilatlanmaya dayalı örgüt ya da bu örgütün mensubu kişiler anlamına gelir.
İnsanların büyük çoğunluğunun akşamları evlerinde ki tek eğlencesi TV dur. Maşallah hangi kanalı açarsanız açın MAFYA dizileri diz boyu. İnsanımızı şiddete, vurmaya, kırmaya, tahsilata yönelten bu diziler toplumun yapısını da kötü yönde etkiliyor, Mafya evimize kadar girmiş oluyor bu diziler sayesinde. Kanunların açıklarından faydalanan suç örgütleri işledikleri suçlardan sonra az bir ceza ile ya da ellerini kollarını sallaya sallaya gezinip duruyorlar. Cinayetler, tecavüzler, tacizler, darplar, hırsızlıklar, yankesicilik, sabotajlar, kundaklamalar bu mafyavari dizilerden kaynaklanan suçlar olarak karşımıza çıkıyor. Toplumun yapısı işte böyle çürütülüyor.
Terörist; TDK sözlüğünde “terör yaratan, terör uygulayan kişi ya da örgüt” olarak tarif ediliyor. Terör uygulayan organize çeşitli suç örgütü gruplarına terör örgütü, terör uygulayan şahıslara da Terörist denir. Terör örgütlerinin yegane kaynağı insandır. Geçmişte Ermeni Terör Örgütü ASALA, TİKKO, DHKP-C, MLKP vs. günümüzde PKK ve FETÖ Terör örgütleri mensuplarına Terörist olarak görmekteyiz. Bunların amacı mevcut düzeni yıkmak, toplum içerisinde kargaşa çıkarmak, sabotaj, devletin kolluk kuvvetlerine, binalarına saldırmak, bombalamak ve yakmak olarak sıralayabiliriz. İşte bu eylemlerde kullanılan insanlara Terörist denir. Bu teröristler siyasi bağlantıları olmadan toplum içerisinde faaliyet göstermeleri, tutunmaları mümkün değildir. Gerek pkk ve gerekse fetö terör örgütlerini besleyen dış mihraklar olduğu gibi içeride de işbirlikçi siyasi ve ekonomik yönden destekleyen unsurlar, kurumlar ve kişiler vardır. Bunlar olmadan bu terör örgütleri ayakta durmaları mümkün değildir.
Militan; Bir düşüncenin, bir siyasal örgütün, bir görüşün başarı kazanması için onu destekleyen, eylemde bulunan, mücadele eden kimseye militan denir.
Genelde militan, silahlı eylemden uzak durmaya çalışır. Bunlar bulundukları ortamda savundukları siyasi, ekonomik ve kültürel konu ve mevzuatları insanlara enjekte etmeye çalışırlar ve uygulamaya yöneltirler. Beyinlerini yıkadıkları insanları, savundukları ve mensubu oldukları örgütün veya siyasi hareketin amaç ve ilkeleri doğrultusunda taraftar toplayıp onları bilinçlendirip aktif hale getirmeye çalışırlar. Tüm eylemlerini örgütten aldıkları talimatlar doğrultusun da hayata geçirirler. Militanları sadece yasa dışı örgüt mensubu olarak düşünmeyin. Legal bir dernek, bir siyasi parti, bir kurumun fikir ve düşüncelerini yaymaya çalışan, yasal ya da yasal olmayan eylemlerde bulunan insanlar da bu militan kelimesine namzettir.
Selam ve saygılarımla. Sağlıcakla kalın.